Fijnstofvrij hout stoken, fijnstofafscheider Kutzner+Weber

Fijnstofvrij hout stoken kan !
Laat ons daar als bewuste gebruikers, installateurs en fabrikanten samen voor gaan ! Combineer een slimme Senso speksteenkachel van Tulikivi met de elektrostatische fijnstofafscheider van Kutzner+Weber.

Het klein beetje fijnstof dat de speksteenkachel produceert, wordt afgezet tegen de wand van het rookkanaal. Bij het schoorsteenvegen wordt het eenvoudig als roet verwijderd. Zolang u maar droog hout stookt en het vuur goed aanmaakt, kan u zorgeloos genieten van de hernieuwbare houtenergie en de zalige stralingswarmte van de speksteenkachel. Fijnstofvrij hout stoken kan heel wat verwarmingskosten sparen en het klimaat helpen redden, zonder onze luchtkwaliteit te bedreigen.

Was u de laatste tijd wat onzeker of hout stoken nog wel kan en mag ? Twijfel niet langer !


>> Meer info over Tulikivi Karelia gamma

Kutzner+Weber fijnstofafscheider:

De fijnstofafscheider is mogelijk in verschillende toepassingen, voor DW rookkanalen, Ew rookkanalen, keramische potten zowel voor binnen als voor buiten.

Airjekt® 1 Indoor

Voor binnen

De ideale oplossing voor maximale fijnstof afscheiding om binnenshuis te installeren op een enkelwandig rookkanaal. De fijnstofascheider kan geplaatst worden in de toestelruimte, alsook bijvoorbeeld op de eerste verdieping.

Airjekt® 1 Outdoor

Voor buiten

De oplossing voor maximale fijnstof afscheiding om te installeren op een dubbelwandig rookkanaal aan de buitenzijde van de woning. Geleverd inclusief regenbescherming.

Airjekt® 1 Keramic

Voor keramische rookkanalen

Deze fijnstofafscheider voor gemetselde schoorstenen, schouwpotten en andere keramische rookkanalen zal pas in 2020 beschikbaar zijn. Het is een prima oplossing voor maximale fijnstof afscheiding, waarbij ook in nieuwe rookkanalen technieken bestaan om de schoorsteenwand voldoende geleidend te maken voor een optimale werking.

Airjekt® 1 Top

Voor de schoorsteenmond

Dit is een minder goede oplossing voor maximale fijnstof afscheiding, omdat er slechts een beperkte afscheidingslengte rookkanaal beschikbaar is (zie % afscheiding). Indien de andere oplossingen hierboven niet toepasbaar zijn, dan blijft het uiteraard wel een goede ingreep om de emissies van fijnstof te verlagen. Geleverd inclusief regenbescherming.

Werking van de Airjekt fijnstofafscheider van Kutzner+Weber :

  • De elektrode in het rookkanaal produceert een spanningsveld wanneer de temperatuursonde een temperatuurverhoging in het rookkanaal detecteert.
  • Dat spanningsveld ioniseert de stofdeeltjes in de rookgassen, zodat ze elektrostatisch opgeladen worden.
  • Door de elektrostatische lading van de stofdeeltjes worden ze aangetrokken tot en afgezet op de schoorsteenwand.
  • Daar klitten de fijne stofdeeltjes samen tot grote stofdeeltjes, die niet langer de schadelijkheid van fijnstof vertonen bij inademing.
  • Bij het reinigen van het rookkanaal worden ze als gewoon roet verwijderd.

De kwaliteit van de fijnstof afscheiding hangt sterk af van de schoorsteenlengte, waarop het fijnstof zich kan afzetten. In normale omstandigheden, met een schoorsteenlengte van minimaal 4 à 5 meter, wordt meer dan 90 % van het geproduceerde fijnstof afgescheiden.

De sterren elektrode werd speciaal door K+W ontwikkeld om de lengte van de elektrode te reduceren. De stervormige uitsteeksels op de elektrode produceren een ioniserend veld dat veel efficiënter de stofdeeltjes oplaadt, omdat de kracht van het veld aan de sterpunten veel sterker is. Zo volstaat een uiterst compacte elektrode, tegenover soms erg lange elektrodes bij andere merken.

De Airjekt bestaat in verschillende modellen, naargelang ze geplaatst wordt :

  • binnen of buiten
  • in technische ruimtes en leefruimtes
  • in bestaande en nieuwe rookkanalen
  • in een enkelwandig of dubbelwandig rookkanaal
  • in een metalen of keramisch rookkanaal
  • eventueel ook bovenop de schoorsteen.

Er zijn voor een optimale installatie ook verschillende accessoires voorzien, zodat de Airjekt zowel toe te passen is bij bestaande toestellen en rookkanalen (retrofit), als bij nieuwe toestellen en rookkanalen.