30 augustus 2019

Gevulde tomaat: Boretti gas BBQ

Bereiding in de Boretti gas bbq

Pomodori al Forno

Gevulde tomaat met drie kruiden. Een recept uit de Campania. Eenvoudig en snel te maken, heerlijk!
Totale bereidingstijd 20 tot 40 minuten.

Ingrediënten

  • 12 kleine harde tomaten
  • wat grof zeezout
  • een bosje (liefst Italiaanse) bladpeterselie
  • verse basilicum verse munt
  • 1 teen knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • zout en peper
  • 3 eetlepels heel fijn broodkruim, licht geroosterd
  • 6 eetlepels olijfolie

Accessoires

Vuurvaste schaal 

Handschoen

Bereiding van dit gerecht

Gebruik voor dit gerecht kleine tomaatjes van zo’n 5 cm doorsnee. Was de tomaten en snij ze doormidden, haal al het zaad eruit en strooi wat grof zout in de ontstane holte. Leg de tomaten met de open kant op wat keukenpapier en laat ongeveer 20 minuten staan. Vet een grote vuurvaste schaal in met 2 eetlepels olijfolie en verwarm de bbq tot 230°.
Gebruik van de kruiden alleen het blad en hak deze fijn samen met de teen knoflook. Bewaar wat van het basilicumblad om te garneren. De verhouding van de kruiden moet ongeveer zijn: 1 deel munt, 3 delen basilicum en 6 delen peterselie. Voeg ongeveer 4 eetlepels olijfolie toe aan het kruidenmengsel en roer het goed door elkaar met een houten lepel of spatel. Was de tomaten van binnen zodat geen zout achterblijft en droog ze voorzichtig aan de binnenkant af. Doe het kruidenmengsel in de tomaten. Zet de tomaten daarna in de vuurvaste schaal en strooi het broodkruim en wat olie over de top.

Van zodra de bbq deze temperatuur bereikt heeft, zet je de schaal in de bbq met behulp van een handschoen. Sluit het deksel. Bak ongeveer een uur in de gesloten bbq. De tomaten moeten helemaal zacht zijn. Serveer met wat gesnipperd basilicumblad. Je kunt het ook laten afkoelen en koud serveren, dat is net zo lekker.