4 juni 2019

Hamburgers Caprese: Outr Plancha

Bereiding op de Outr plancha

Ingrediënten

4 personen

  • rundergehakt 400 g
  • gemalen collier van het varken 100 g
  • buffelmozzarella1 bolletje
  • zongedroogde tomaten 30 g
  • basilicum ½ bussel
  • olijfolie2 scheutjes
  • peper
  • zout
  • pijnboompitten 40 g
  • Parmezaanse kaas (blokje) 50 g
  • basilicum 40 g
  • fijne olijfolie1 dl
  • knoflook (naar smaak) ½ teentje
  • hamburgerbroodjes of pistolet(s) 4
  • pancetta 4 sneetjes
  • rijpe coeur de boeuftomaat1
  • rucola 50 g
  • balsamico 1 scheutje
  • grof zout

Accessoires

Spatel

Topgrill

Voorbereiding

Steek de vuurschaal aan met hout, wrijf de planchaplaat in met arachideolie. Monteer de topgrill.
De hamburgers worden op de plancha gebakken, de broodjes op de topgrill.

Neem een mengschaal en verzamel het rundergehakt en de gemalen collier erin. Prak het vlees tot een egale mix.
Snij ongeveer de helft van de bol mozzarella in kubusjes van ongeveer een halve centimeter dik. Wanneer je een kwalitatieve buffelmozzarella gebruikt, dan versnij je best de iets
stevigere randjes. Bewaar de rest van de mozzarella om straks de burgers ‘op te bouwen’.
Snij de zongedroogde tomaatjes eerst in reepjes en vervolgens in fijne snippers. (Laat tomaten op olie vooraf even uitlekken.)
Spoel de basilicum (voor de vleesbereiding) schoon en snipper de blaadjes fijn.
Doe de blokjes mozzarella, en de snippers tomaat en basilicum bij het vlees. Voeg voldoende peper van de molen toe en een snuifje zout, en meng alle ingrediënten met zorg.
Een ei en paneermeel hoef je niet toe te voegen. Voeg eventueel een scheutje olijfolie toe om de vleesmengeling iets smeuïger te maken. Proef of de mengeling voldoende gekruid is.
Maak van de vleesmengeling stevige hamburgers. Rol een portie van 100 tot 125 gram eerst tot een gehaktbal en druk het vlees daarna plat. Elke burger mag tot 2 centimeter dik zijn.
Verzamel de burgers in een schaal en zet ze eventueel koel tot je klaar bent om te grillen. Dat geeft het vlees ook de kans om een beetje op te stijven.

Afwerking

Van zodra de plaat goed heet staat, kan u beginnen met bakken.
Leg de hamburgers op de plancha. Draai de burgers na ongeveer 5 minuten om.
Snij de broodjes middendoor (als ze al niet voorgesneden zijn), druppel een beetje olijfolie over het broodkruim en leg ze een paar minuten op de topgrill. Zo worden ze warm en krijgen ze een klein krokant korstje.
Laat ook de sneetjes pancetta gedurende een paar minuten ineenkrimpen op de plancha.
Haal de broodjes van de topgrill. Smeer een laagje verse pesto bovenop het onderste deel van elk broodje. Leg er ook een toef frisse rucola bovenop en fijne schijfjes tomaat.
Strooi een beetje grof zout, wat peper van de molen en enkele druppels fijne olijfolie en balsamico bovenop de schijfjes tomaat.
Leg een vers gegrilde hamburger op de sla en werk de burgers af met een schijfje mozzarella en een plakje gegrilde pancetta.
Plaats de bovenste helft van de broodjes erbovenop en val aan.