2 mei 2020

Traag gegaard spek met selderijsalade: Big Green Egg

Bereiding in de Big Green Egg.

Traag gegaard spek, met een lichte grill toets afgewerkt met een lichte selderijsalade.

Ingrediënten

Voor de bouillon:

  • 1/2 selder
  • 2 wortelen
  • 2 laurierblaadjes
  • kruidnagel
  • 2 uien
  • 2 liter kippenbouillon
  • 1/2 kilo spekblok natuur

Voor de selderijsalade:

  • 1/2 selder
  • 1 eetlepel zure room
  • 2 eetlepels mayonaise
  • zout
  • zwarte peper
  • peterselie
  • bieslook
  • 1 volkoren langwerpig brood

Accessoires

Houtskool

Conveggtor

Dutch oven ovaal

Cast iron grid

2 x eggmit

1-piece conveggtor basket (indien u een large of X-large model hebt)

Bereiding van dit recept

Steek de houtskool in de Big Green Egg aan, leg de conveggtor en het rooster in het EGG en sluit het deksel. Indien u de 1-piece conveggtor basket hebt kan u deze ook gebruiken om de conveggtor en het rooster in te leggen. Breng het EGG  naar een temperatuur van 180°C.

Snijdt de groenten voor de bouillon en groffe stukken. Doe het deksel op en stoof de selder, wortelen en uien in de Dutch oven.  Doe de laurierblaadjes en een snuifje kruidnagel hierbij. Leng de groenten aan met 2 liter kippenbouillon. Breng het Egg naar een temperatuur van 150 °C. Steek de hele spekblok in de bouillon en laat 2 uur garen.

Maak ondertussen de selderijsalade. Snijdt de selder, peterselie en bieslook. Meng de groenten en kruiden met de zure room en mayonaise, werk af met de zwarte peper.

Haal na 2 uur de dutch oven uit het EGG en haal de spekblok uit de bouillon. Snijd de spekblok in 5 stukken op zijn langst.

Neem het rooster, conveggtor uit het EGG, indien u de 1-piece conveggtor basket hebt kan u dit uitnemen met de handvaten. Gebruik hier aan ieder hand een eggmit om het uit het EGG te halen.

Breng het EGG naar een temperatuur van 200°C. Leg de 1-piece conveggtor basket samen met de cast iron grid in het EGG en doe het deksel dicht. Van zodra de cast iron grid goed warm staat, mogen de stukjes spek gegrild worden. Doe dit 1.5 minuten aan beide kanten. Ondertussen kan u het brood ook aansnijden en bij op de cast iron grid leggen, gril de broodjes langs beide zijden.

Neem het broodje en gegrild spek uit het EGG, werk het broodje af met een laag selderijsalade en 1 stuk spek er bovenop.

En nu smullen maar….

Dit spek met selderijsalade is ook heel lekker met een bereide aardappelmaaltijd. Zoals bv. de hasselback aardappelen.

Acacia table Big green egg large