8 juli 2019

Wit brood bakken in houtoven: Alfa Forni

Bereiding in de Alfa Forni houtoven.

Niet ruikt heerlijker dan een vers gebakken brood uit een authentieke houtoven.

Ingrediënten

4 personen

  • water (op kamertemperatuur) 45 cl
  • witte bloem (voor brood en banket) 750 g
  • verse gist 15 g
  • boter 10 g
  • zout 15 g

Accessoires

Blokkenhouder

Schietschoppenset

Pizzaiolokit

Bereiding

Het brood

  • 45 cl water (op kamertemperatuur)
  • 750 g witte bloem (voor brood en banket)
  • 15 g verse gist
  • 10 g boter
  • 15 g zout

Haal de boter een uurtje op voorhand uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur komt.
Wanneer we gaan bakken, dan is het enorm belangrijk om alle ingrediënten zorgvuldig te wegen en af te meten.
Neem een ruime mengschaal.
Giet er het water in en verbrokkel er de verse gist in. Roer en los de gist op in het water.
Weeg de bloem nauwkeurig en doe ze bij het water met de gist. Gebruik een bloem die geschikt is voor brood en banket.
Doe ook de malse boter in de pot en het zout.
Kneed het deeg een kwartier lang tot een egale malse bol.
Was je handen en strooi een beetje bloem op je werkplank. Deeg 5 minuten laten rusten op je werkplank. Leg er een vochtige handdoek over.

Strooi nog wat bloem op je werkvlak en kneed het deeg een paar minuutjes met de hand. Maak er een mooie egale bol van. Poeder een beetje bloem over de bol deeg en leg er de vochtige handdoek over. Zet het 15 minuten opzij. Opmerking: Een brooddeeg moet 2 keer rijzen. Dit is de eerste beurt. Leg het deeg op een plek in huis waar het niet tocht en de temperatuur constant blijft.
Kneed het deeg een paar minuten en druk er alle gasbellen uit die tijdens het rijzen gevormd werden. Als het deeg te kleverig is, dan strooi je er best nog een beetje bloem over. Nu het deeg nog even ‘bollen’ tot het een perfecte ronde vorm heeft.
Maak met een mesje kruisgewijs enkele ondiepe insnijdingen in de bovenkant van het deeg.
Leg het bolletje opnieuw onder de vochtige handdoek en laat het 40 minuten rijzen op een plek in huis waar geen tocht is en de kamertemperatuur constant blijft.

Maak de Alfa houtoven aan met de blokkenhouder in het midden van de oven, verwarm tot een temperatuur van 220 °c. Breng het houtvuur naar links met behulp van de schraper, maak de bakvloer proper met de borstel. Zet een vuurvaste steen voor het houtvuur zodat het deeg niet kan verbranden. Plaats ook een ondiep schaaltje op de bodem van de oven.
Schuif het brooddeeg in de oven van 220 °C en giet wat water in het schaaltje. De hete waterdamp zal zorgen voor een mooie broodkorst. Doe voorzichtig en let op dat je je niet verbrandt!

Bak het brood 45 minuten. Let op: Open na 30 minuten de oven en laat de ovendeur op een kiertje staan. Laat het brood nog 15 minuten verder bakken.
Laat het brood afkoelen en snij er nadien dikke malse boterhammen van. Gebruik hiervoor een broodmes.

Met behulp van de Pizzaiolokit 120 cm maakt u brood bakken in de houtoven buiten het een stuk eenvoudiger.

Alfa oven 4 Pizze koper