8 juli 2019

Appelroosjes met bladerdeeg: Big Green Egg

Bereiding in de Big Green Egg.

Het oog wil ook wat, met dit recept maakt u een uitblinker.

Ingrediënten

  • 10 plakjes bladerdeeg (of 1 grote rol voor ca 12 stuks)
  • 3 a 4 rode appels
  • 3 eetlepels abrikozen jam
  • 1 eetlepel citroensap
  • 30 gr suiker
  • snuf kaneel
  • poedersuiker
  • bloem om te bestuiven

Accessoires

Bereiding

Snijd de appels doormidden en snijd het steeltje en het klokhuis er uit. Schaaf de halve appel met de zijkant in hele dunne plakjes. Ze moeten buigzaam zijn maar toch een mooi rood randje hebben.

Doe de appelschijfjes in een kom met koud water en voeg het citroensap toe. Verwarm de kom 3 minuten in de magnetron. Je kunt ze eventueel ook verwarmen in een pan water. Door de appeltjes te verwarmen worden ze zachter en buigzamer. Giet de schijfjes appel af.

Steek de houtskool in de Big Green Egg aan, leg de conveggtor en de baking stone erin, sluit het deksel. Indien u de 1-piece conveggtor basket hebt kan u deze ook gebruiken om de conveggtor en de baking stone erin te leggen. Breng het EGG  naar een temperatuur van 220°C.

Doe de jam in een kommetje en voeg 2 eetlepels water toe en verwarm dit 1 minuutje in de magnetron of een pan en roer door elkaar. Bestuif een oppervlak met een beetje bloem en leg er 2 plakjes bladerdeeg net over elkaar op. Druk ze goed vast aan elkaar.

Snijd dan de plak deeg in 4 lange stroken. Bestrijk de strook deeg met de kwast met een beetje van de waterige abrikozenjam. Leg een paar plakjes appel overlappend bovenop de deegstrook zodat ze er net bovenuit steken. Bestrooi ze met een beetje suiker en kaneel. Rol ze dan voorzichtig op en druk het uiteinde goed vast.

Doe het EGG open en leg de roosjes een paar cm van elkaar op de baking stone. Als ze allemaal klaar zijn bak je ze ongeveer 20 minuten in het midden van de oven. Check of het deeg goed gaar is, laat ze anders nog een paar minuten terug in de oven. Bestrooi ze met poedersuiker.