9 mei 2020

Asperges op het Cast Iron Grid: Big Green Egg

Bereiding in de Big Green Egg.

Iedereen kent gekookte asperges met ei, ham en hollandaisesaus, maar met asperges kan zoveel meer! Want asperges zijn bij uitstek een groente om mee te variëren. In dit recept grillen we de asperges op het Cast Iron Grid van de Big Green Egg. Dat is heel eenvoudig en geeft de asperges een heerlijke licht zoete smaak.

Ingrediënten

  • 12 witte asperges
  • zonnebloemolie

Accessoires

Bereiding van Asperges

Steek de houtskool in de Big Green Egg aan, leg de cast iron grid in het EGG en sluit het deksel. Indien u de 1-piece conveggtor basket hebt kan u deze ook gebruiken om het rooster in te leggen. Breng het EGG  naar een temperatuur van 160°C.

Schil intussen de asperges, snijd het onderste stukje af en bestrijk ze heel licht met zonnebloemolie. Snijd de eieren fijn.

Leg de asperges haaks op de spijlen van de cast iron grid en sluit de deksel direct. Rol de asperges na circa 6 minuten om. Dit gaat het snelst en gemakkelijkst door met een vlakke hand zachtjes op de asperges te drukken en vervolgens een voorwaartse beweging te maken. Op deze manier draai je alle asperges in één keer om en voorkom je dat de deksel te lang open blijft staan. Want als deze te lang open staat zal de temperatuur binnen de EGG stijgen waardoor er teveel vocht van de asperges verdampt.

Rol de asperges na circa 4 minuten weer om en laat ze tenslotte nog 3 tot 4 minuten garen. Je kunt voelen of de asperges gaar zijn door erop te drukken: ze moeten een beetje zacht aanvoelen, maar toch nog wel wat weerstand bieden. Snijd bij twijfel voor de zekerheid met en scherp mes een klein stukje van de onderkant van een van de asperges, laat het iets afkoelen en proef het. De asperge hoort licht zoet en niet meer bitter van smaak te zijn.

Neem de gegrilde asperges van het rooster en bestrooi met fijngesneden, hardgekookt ei. Serveer bij de gegrilde asperges bijvoorbeeld een gegrilde tomahawk. Het is erg lekker deze met honing, tijm en zout in te marineren. Gril de tomahawk tegelijkertijd met de asperges. Verhoog de temperatuur van de EGG als de asperges gaar zijn en gril de tomahawk nog even kort aan beide kanten.

Acacia table Big green egg large