8 juli 2019

Bladerdeegpizza met appel, banketbakkersroom en walnotencrumble: Alfa Forni

Bereiding in de Alfa Forni houtoven.

Heb je ooit al van ‘metertaart’ gehoord? Het is een taart met een bodem van bladerdeeg met daarop pudding en appels, afgewerkt met een laagje gelei. Deze pizzataart is een bijzondere versie hiervan.

Ingrediënten

  • 4 personen
  • 5 deciliters melk
  • 1 vanillestok
  • kristalsuiker 225 g
  • eierdooiers 4
  • vanillepuddingpoeder50 g
  • walnoten 75 g
  • boter 125 g
  • bloem 125 g
  • amandelpoeder 50 g
  • zouteen snuifje
  • appels 4
  • bladerdeeg 1 vel
  • suikersiroop 2 eetlepels
  • kaneeleen snuif
  • vanille-ijs

Bereiding

De pudding

  • 5 deciliters melk
  • 1 vanillestok

Verwarm de melk op het vuur. Snijd de vanillestok in de lengte open en schraap er de zaadjes uit. Doe de zaadjes en de peul bij de melk. Laat trekken.

  • 100 g kristalsuiker
  • 4 eierdooiers
  • 50 g vanillepuddingpoeder

Klop de suiker met de eierdooiers tot ruban. Doe er het puddingpoeder bij.
Haal de peul uit de melk. Giet een beetje warme melk bij de ruban en roer los. Giet de ruban bij de rest van de melk en laat al roerend binden op het vuur.
Doe de pudding terug in de kom. Laat de pudding al roerend afkoelen zodat er geen vel op komt.

De crumble
Voor je aan de crumble begint: verwarm de oven voor tot 200 °C. Zet eventueel een pizzasteen in de oven.

  • 75 g walnoten (Hak de walnoten fijn in de hakmolen.)
  • 125 g boter
  • 125 g bloem
  • 125 g kristalsuiker
  • 50 g amandelpoeder
  • een snuifje zout

Meng de boter met bloem, suiker, amandelpoeder, gehakte walnoten en een snuifje zout tot een deeg.
Laat de crumble wat opstijven in de koelkast.

De bladerdeegpizza

  • 4 appels( Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd ze in partjes.)
  • 1 vel bladerdeeg

Bestuif het werkblad met bloem. Leg er het bladerdeeg op en rol het een beetje verder uit met een deegrol.
Strijk de pudding dun uit op het bladerdeeg maar houd de rand vrij. Vouw de rand dubbel.

TIP 
Leg de appelpartjes op de pudding.

  • 2 eetlepels suikersiroop
  • een snuif kaneel

Bestrijk de appels met suikersiroop. Strooi er wat kaneel over.
Verkruimel de crumble over de appels.

Maak de Alfa houtoven aan met de blokkenhouder in het midden van de oven, verwarm tot een temperatuur van 220 °c. Breng het houtvuur naar links met behulp van de schraper, maak de bakvloer proper met de borstel. Zet een vuurvaste steen voor het houtvuur zodat het deeg niet kan verbranden. Bestuif de schietschop en de bakvloer van de houtoven met bloem.

Laat de appelpizza met behulp van de schietschop op de bakvloer van de houtoven glijden. Bak de appelpizza in ongeveer 20 minuten goudbruin en krokant. Indien nodig kan u de appelpizza draaien met de ronde pizza schop. Haal de appelpizza met behulp van de schietschop uit de houtoven en leg het op de snijplank.

Serveer met een bolletje vanille-ijs.