1 mei 2020
Flammkuchen: Alfa Forni
Bereiding in de Alfa Forni houtoven.
Flammkuchen is volop in opmars, het is oorspronkelijk uit de Duits-Franse grensstreek Elzas. Bakkers die wilden testen of hun houtgestookte oven heet genoeg was om brood te bakken en legden een dunne rol deeg op de bodemplaat van de oven.
Ingrediƫnten
Voor het deeg
- 350 g (witte) durum tarwebloem
- 7 g droge gist
- 7 g zout
- 210 ml water
- 2 eetl. zonnebloemolie
Voor de topping:
- 2 rode uien
- 200 g crƩme fraƮche
- 250 g spekreepjes
- 100 g geraspte parmezaanse kaas
Accessoires
Blokkenhouder
Schietschoppenset
Snijplank
Wielsnijder
Bereiding van dit recept
Doe alle ingrediƫnten voor de bodem in een keukenmachine met deeghaak. Laat de machine ongeveer 15 minuten draaien totdat een soepel en samenhangend deeg is ontstaan. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het 20 minuten op kamertemperatuur rusten.
Maak de Alfa houtoven aan met de blokkenhouder in het midden van de oven, verwarm tot een temperatuur van 250 Ā°c.
Pel voor het beleg de rode uien, snijd ze in kwarten en vervolgens in reepjes. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en rol van elk stukje deeg een balletje. Bestuif je werkblad licht met bloem en rol ƩƩn van de deegballetjes zo dun mogelijk uit. Bestrijk voor het beleg de bodem met een zesde deel van de crƩme fraƮche, houd hierbij een rand van 2 cm vrij. Beleg met een zesde deel van de uien en de spekreepjes en bestrooi met een royale eetlepel Parmezaanse kaas.
Breng het houtvuur naar links met behulp van de schraper, maak de bakvloer proper met de borstel. Zet een vuurvaste steen voor het houtvuur zodat het deeg niet kan verbranden. Bestuif de schietschop en de bakvloer van de houtoven met bloem.
Laat de flammkuchen met behulp van de schietschop op de bakvloer van de houtoven glijden. Bak de flummkuchen in ongeveer 7 minuten goudbruin en krokant. Indien nodig kan u de flammkuchen draaien met de ronde pizza schop. Intussen kun je de volgende flammkuchenbodem uitrollen en beleggen.
Haal de flammkuchen met behulp van de schietschop uit de houtoven en leg het op de snijplank. Met behulp van de wielsnijder snijdt u de punten. Bak de overige flammkuchen op dezelfde manier.