30 augustus 2019

Warme zalm met gremolata als sidedice: Outr Plancha

Bereiding op de Outr Plancha

Gremolata is een Italiaanse klassieker, een heerlijke sidekick

Ingrediënten

Accessoires

Spatel

Bereiding van dit recept

Bereidt de zalm voor, bestrooi de zalm met wat zout en de lemon pepper.

Steek de vuurschaal aan met hout, wrijf de planchaplaat in met arachideolie.

Meng citroenzeste met knoflook en peterselie, en je hebt gremolata. That’s it. Die heerlijke eenvoudige Italiaanse keuken, het zit hem in de kleine dingen.
In de gremolata draait het allemaal om de verse peterselie. Neem een groot handvol van de platte variant. Zorg dat de peterselie niet te nat is. Zo gaat het snijden makkelijker.
Daarnaast heb je citroenzeste nodig, bij voorkeur van een onbehandelde citroen. Zo ben je zeker dat de schil helemaal schoon is. Met nog een teentje knoflook en wat olijfolie ben je helemaal klaar om gremolata te maken.
Hak de peterselie, plet de knoflook en rasp de citroen.
Citroen raspen lukt het best met een scherpe rasp. Zo ben je zeker dat je enkel het gele deel van de schil raspt. Het witte deel smaakt bitter, dat wil je niet gebruiken. Met vlijmscherpe mesjes is het raspen zo gepiept.
Gremolata kan je maximum 1 dag op voorhand maken. Zeker knoflook verliest veel smaak wanneer hij op voorhand geperst wordt. Probeer dat dus te vermijden.

Van zodra de plaat goed heet staat, kan u beginnen met bakken.

Leg de zalm op de planchaplaat en bak aan 1 zijde, draai om met behulp van de spatel. Omdraaien is mogelijk van zodra de zalm niet meer plakt aan de plaat. De vis is klaar van zodra deze nog mooi rosé eruit ziet. Neem de vis van het vuur en serveer met de heerlijke gremolata.

Butcher block Outr