1 mei 2020

Op sparrentakken gerookte schaal- en schelpdieren: Big Green Egg

Bereiding in de Big Green Egg.

De smaak van schaal- en schelpdieren en de rooksmaak van de sparren- of dennentakken op de Big Green Egg zijn een gouden combinatie die eigenlijk niet te omschrijven is. Je moet het gewoon een keer proeven!

Ingrediënten

  • 4 langoustines
  • 1.5 kg schelpdieren zoals scheermessen, mosselen, alikruiden, vongole en venusschelpen
  • gedroogde sparren- of dennentakken
  • 1 limoen
  • 1 citroen
  • 1/2 flesje radler
  • 1 stokbrood
  • gezouten boter
  • (peterselie)

Accessoires

Houtskool

Stainless steel grid

Round perforated porcelain grid

2 x eggmit

1-piece conveggtor basket (indien u een large of X-large model hebt)

Bereiding van dit recept

Steek de houtskool in de Big Green Egg aan, leg het rooster in de EGG en sluit het deksel. Breng de EGG  naar een temperatuur van 200°C. Was intussen de schelpdieren en verwijder eventuele kapotte exemplaren. Verdeel de gedroogde sparren- of dennentakken over de Round Perforated Porcelain Grid en verspreid hier de langoustines en schelpdieren over.

Snijd de limoen en citroen in partjes en knijp het sap van de helft van de partjes over de schaal- en schelpdieren uit. Leg de uitgeknepen partjes tussen de zeevruchten. Zet de Round Perforated Porcelain Grid op het rooster, sluit het deksel van de EGG en laat c. 6 minuten roken. De eerste schelpen gaan nu ongeveer open. Besprenkel met de duim op de fles om uitschieten te voorkomen, met de Radler. Sluit het deksel van de EGG en laat 2-4 minuten langer roken tot alle schelpen goed open staan en de langoustines gaar zijn.

Neem de Round Perforated Porcelain Grid met aan iederen hand een eggmit aan uit de egg. Of indien u de 1-piece conveggot basket hebt, kan u met behulp van de handvaten het eruit nemen. Verdeel de zeevruchten over de borden (of zet een grote schaal op tafel) en serveer met de overige partjes limoen en citroen, het stokbrood en de gezouten boter.

TIPS

Droog de sparren- of dennentakken een paar dagen in de schuur of in huis of droog ze ongeveer 3 minuten tussen keukenpapier in de magnetron.

Bestrooi de gerookte zeevruchten eventueel voor serveren met fijngesneden chilipeper, rode ui en peterselie.

Acacia table Big green egg large