8 juli 2019
Toppings pizza: Alfa Forni
Bereiding in de Alfa Forni houtoven.
Tijd voor de laatste en leukste stap: de pizza beleggen of ‘versieren’. Je kunt je pizza écht met alles beleggen wat je graag eet.
Enkele suggesties:
- Mozzarella, ananas, champignons, ham en champignons voor een pizza Hawaï.
- Mascarpone, Parmezaan, Mozzarella, cambozola, gorgonzola en aardappelen voor een pizza bianca met 5 kazen.
- Pesto, scampi’s (en ansjovis), jonge spinazie, rode ui en kerstomaat voor een pizza met scampi’s.
- Geitenkaas, groene en gele courgette, parmaham, kerstomaten en rucola voor een pizza met geitenkaas, courgette en parmaham.
Bakken maar
Ingrediënten voor het deeg 8 personen
- 1kg 00-bloem
- 500 gr water lauw water
- 90gr verse gist
- Zout 5 koffie lepeltjes
- Snuifje suiker
- 10 eetlepels olijfolie
Ingrediënten voor vers pizzadeeg
Ingrediënten voor de basis pizzasaus
Accessoires
Bereiding van dit gerecht
Aan één kant leg je de gist over de bloem en aan de andere kant leg je het zout. Gist en zout mogen niet met elkaar in contact komen.
Meng alle ingrediënten tot een glad deeg.
Dek het deeg af met een keuken handdoek en laat het deeg 90 minuten rijzen op kamertemperatuur.
(TIP : maak het deeg de dag voordien en wikkel in vers houdfolie, bewaar koel in de ijskast )
Verdeel de pizza in stukken van 200g, maak terug een bolletje ( geen deegroller gebruiken )
Doe bloem op uw werkblad en werk de pizza open met uw vingers, tot de pizza groter wordt.
Garneer uw pizza naar eigen wens, gebruik de toppings hierboven ter inspiratie, maar er zijn zoveel mogelijkheden. Tip doe er niet te veel saus op en te zware garnering want dat maakt uw pizzadeeg wak en het zorgt ervoor dat het moeilijker in de houtoven schuift.
Maak de Alfa houtoven aan met de blokkenhouder in het midden van de oven, verwarm tot een temperatuur van 250 °c.
Breng het houtvuur naar links met behulp van de schraper, maak de bakvloer proper met de borstel. Zet een vuurvaste steen voor het houtvuur zodat het deeg niet kan verbranden. Bestuif de schietschop met bloem.
Laat de pizza met behulp van de schietschop op de bakvloer van de houtoven glijden. Bak de pizza in ongeveer 5-10 minuten goudbruin en krokant. Draaien de pizza regelmatig met de ronde pizza schop. Haal de pizza met behulp van de schietschop uit de houtoven en leg het op de snijplank. Met behulp van de pizza cutter snijdt u mooie punten. Klaar om aan de volgende pizza te beginnen.