23 september 2013

Word geen slaaf van je houtkachel

Als je met brandhout op de verwarmingskosten wil sparen, is het maar de vraag hoeveel uren je daarvoor wil stoken. Met de gangbare vermogens van gewone houtkachels (4 tot 12 kW), blijkt het immers moeilijk om de hoeveelheid warmte te produceren die je ‘s winters nodig hebt, zonder vele uren te moeten stoken.

Bijvoorbeeld heb je in januari voor de verwarming van een nieuwbouwwoning van 150 m2 (70 kWh/m2/jaar) dagelijks 60 kWh warmte nodig (op basis van de graaddagen in Ukkel). Dat levert volgende stooktijden op :

slaaf-houtkachel

Voor wie echt kilowatts wil produceren zonder een slaaf te worden van zijn houtkachel blijkt de massieve speksteenkachel alvast de beste keuze. De reden is eenvoudig : omdat de speksteenkachel de warmte zo goed vasthoudt, kan men er snel veel hout in stoken zonder aan rendement te verliezen. Een massieve speksteenkachel kan gemiddeld 18 kWh warmte opslaan per gestookt uur (ongeveer 5 kg hout per uur). Die warmte wordt dan over ongeveer 24 uur gelijkmatig afgegeven. Bij gewone houtkachels betekent het forceren van het opgegeven afgiftevermogen een hogere rookgastemperatuur en veel minder rendement. Om een redelijk rendement te halen verstoken ze maximaal 1 tot 3 kg hout per uur. En voor een comfortabele temperatuur in de woning zal bij gewone houtkachels de stooktijd ook maximaal verspreid moeten worden over de volledige dag.

Meer info over kachels vind u hier.