28 oktober 2021

Alternatief voor hoge energieprijzen van 2022

We beleven gekke tijden, dat is het minste dat je kan zeggen. Omwille van de oorlog in Oekraïne en vraagprijzen swingen de energiekosten de pan uit. Iedereen zoekt naar een alternatief om deze hoge energieprijzen van 2022 de kop in te drukken. Want niemand weet hoe lang deze situatie nog zal aanhouden.

Brandhout, gas of elektriciteit: wat zijn de beste alternatieven?

We zullen verschillende tips meegeven. De interessantste mogelijkheden op dit moment zijn hout en pellets.

Een houtkachel als alternatief

Wat je opstookt mag oud hout zijn of brandhout gekocht via een firma die daarin gespecialiseerd is. Een houtkachel heeft veel meer voordelen ten opzichte van een gaskachel of centrale verwarming op elektriciteit. Alhoewel hout ook een fossiele brandstof is, is deze nog steeds interessanter dan aardgas of gas in flessen.

Het negatieve imago van houtkachels is niet echt accuraat. De houtkachels van vandaag halen een rendement tussen 80% tot 85%! Dat is zeer hoog.
Houtkachels zijn zelfs quasi C02 neutraal, en dat klinkt vreemd om te horen. Brandhout kopen om te verbranden is niet belastend voor het milieu. Door de verbranding van hout komt er niet meer koolstofdioxide in de lucht dan voordien. Er komt inderdaad CO2 vrij, maar die word op zijn beurt terug opgenomen door de bomen om te groeien en zetten ze die om in zuurstof. Er is dus een gesloten cirkel. Voor iedere boom die geveld word en weer aangeplant, krijg je na 10 tot 20 jaar weer die cyclus.

Natuurlijk mag je niet vergeten dat fossiele brandstoffen binnenkort op zijn en de prijzen voor elektriciteit en gas de laatste vijf jaar al fors gestegen zijn. Hout daarentegen blijft voorlopig relatief constant in prijs per kubieke meter, in vergelijking met gas en elektriciteit.

Meer info over: inbouwhaarden op hout en  houtkachels en speksteenkachels

Een pelletkachel als alternatief

Het enorme voordeel van pelletkachels is de duurtijd van warmte afgeven en het instellen van temperaturen. Pelletkachels halen rendementen van + 90%.

Bij een Tulikivi pelletkachel kan je tot een halve dag aan warmte genereren met een redelijke beperkte hoeveelheid aan pellets. Het rendement ligt hier dus zeer hoog.

Indien je nog meer wenst te investeren en je bekijkt het op langere termijn. Dan kan je eventueel kijken naar mogelijkheden om warmte op te slaan zodat je het hele huis kan verwarmen met 1 energiebron; namelijk je kachel.

Je kan tegenwoordig ook kiezen voor een stroomloze pelletkachel.

Meer info over pelletkachels.

CV-kachels of CV-haarden als alternatief

Zeker bij nieuwbouw maar ook bij huizen dat gerenoveerd worden zien we de trend van een volledige integratie van een energie-plan.
De haard in je woonkamer kan perfect energie en warmte afleveren aan je kantoor of keuken via een aansluiting aan de centrale verwarming.
En ja, de energie kan zelfs bewaard worden in een buffervat.

Bekijk het zo: alles wat energie of warmte opwekt kan je opslaan om op een later tijdstip te hergebruiken. Denk dus aan haarden, maar ook aan zonnepanelen en zonneboilers.  Kortom: een perfect alternatief om de hoge energiekosten te omzeilen want je herbruikt je eigen energie meermaals.

Meer info over: Cv-haarden

Elektrische kachels als alternatief

De laatste jaren zijn elektrische haarden enorm populair. Ze verbruikten het energie-overschot van de zonnepanelen. Maar het verhaal van zonnepanelen en energie-recuperatie is niet altijd evident. Toch kan een elektrische haard nog interessant zijn als je enkel een haard wenst al decoratie. Het tilt je interieur naar een hoger niveau. Je kan zelfs een elektrische haard ophangen zoals een schilderij. Of plaatsen waar je wenst. Met andere woorden: je kan het zelf makkelijk plaatsen zolang er een stopcontact in de buurt is.

Voor kleine studio’s en appartement is een elektrische haard ook perfect als warmtebron. Je hebt trouwens ook geen schouw of rookkanaal nodig, dat is een extra pluspunt voor het gebruik op een studio of appartement.

Meer info over elektrische haarden.

Zijn gaskachels nog steeds een goed alternatief?

Ja, absoluut. We kunnen niet in een glazen bol kijken en weten wat de houtprijzen zullen doen. En of de gasprijs terug gaat dalen. De keuze van energie hangt van verschillende zaken af.
Hoe groot is de ruimte?
Hoe toegankelijk is de woning om hout aan te brengen?
Hoe zit het met je gascontracten, want het kan zijn dat je -ondanks de hoge prijzen- toch kan genieten van vaste voordeeltarieven.
Hoeveel zal je de kachel gebruiken? In een poolhouse misschien net iets minder, op jaarbasis bekeken.

Wist u dat de laatste nieuwe gasmodellen, hybride modellen zijn? Elektriciteit gecombineerd met mooie realistische gasvlammen zo heb je bij een lager verbruik alsnog een zeer mooi vuurspel.

Gaskachels zijn dus niet afgeschreven voor de volgende decennia.

Meer info over inbouwhaarden op gas en gaskachels.

Eens samenzitten om de alternatieven te bekijken

We beseffen dat een energie-keuze maken niet simpel is.
Het gaat niet enkel om budget, maar je moet het ook mooi vinden. En belangrijker, het moet technisch haalbaar zijn binnen de ruimte.

We beantwoorden graag al je vragen hieromtrent.
Maak online een afspraak en we bekijken wat Geerts voor je kan betekenen.