12 september 2022

Alternatief voor hoge energieprijzen

We beleven gekke tijden, dat is het minste dat je kan zeggen. De energieprijzen swingen de pan uit,

iedereen gaat op zoek naar een alternatief om deze hoge energieprijzen van 2022 de kop in te drukken. Want niemand weet hoe lang deze situatie nog zal aanhouden.

Brandhout, pellets, elektriciteit of gas: wat zijn de beste alternatieven?

We zullen verschillende tips meegeven. De interessantste mogelijkheden op dit moment zijn hout en pellets.

Een houtkachel als alternatief

Wat je opstookt mag oud hout zijn of brandhout gekocht via een firma die daarin gespecialiseerd is. Een houtkachel heeft veel meer voordelen ten opzichte van een gaskachel of centrale verwarming op elektriciteit. Alhoewel hout ook een fossiele brandstof is, is deze nog steeds interessanter dan aardgas of gas in flessen.

Het negatieve imago van houtkachels is niet echt accuraat. De houtkachels van vandaag halen een rendement tussen 80% tot 85%! Dat is zeer hoog.
Houtkachels zijn zelfs quasi C02 neutraal, en dat klinkt vreemd om te horen. Brandhout kopen om te verbranden is niet belastend voor het milieu. Door de verbranding van hout komt er niet meer koolstofdioxide in de lucht dan voordien. Er komt inderdaad CO2 vrij, maar die word op zijn beurt terug opgenomen door de bomen om te groeien en zetten ze die om in zuurstof. Er is dus een gesloten cirkel. Voor iedere boom die geveld word en weer aangeplant, krijg je na 10 tot 20 jaar weer die cyclus.

Natuurlijk mag je niet vergeten dat fossiele brandstoffen binnenkort op zijn en de prijzen voor elektriciteit en gas de laatste vijf jaar al fors gestegen zijn, zeker in 2022 zijn de vraagprijzen abnormaal geworden. Hout daarentegen is ook gestegen maar blijft voorlopig relatief constant in prijs per kubieke meter, in vergelijking met gas en elektriciteit.

We schuiven dan ook graag de speksteenkachels naar de voorgrond, de speksteenkachels hebben zich in de loop van de jaren al meer dan bewezen. Een concept dat al meer dan 30 jaar bestaat, waar je eenvoudig kan stoken met hout, houtbriketten of pellets en de warmte wordt opgeslagen in de stenen om later warmte af te geven. 1-2 uur stoken voor 20-24 uur lange warmte. Geerts is gespecialiseerd in het correct bouwen van speksteenkachels en neemt alle technische zorgen voor u weg.

Meer info over: speksteenkachels en inbouwhaarden op hout en  houtkachels


CV-kachels of CV-haarden als alternatief

Zeker bij nieuwbouw maar ook bij huizen dat gerenoveerd worden zien we de trend van een volledige integratie van een energie-plan.
De haard in je woonkamer kan perfect energie en warmte afleveren aan je kantoor of keuken via een aansluiting aan de centrale verwarming. De overschot van warmte dat de haard afgeeft wordt in een buffervat opgeslagen om op latere tijdstip de warmte af te geven aan de centrale verwarming en/of sanitair warm water.

Bekijk het zo: alles wat energie of warmte opwekt kan je opslaan om op een later tijdstip te hergebruiken. Denk dus aan haarden, maar ook aan zonnepanelen en zonneboilers.  Kortom: een perfect alternatief om de hoge energiekosten te omzeilen want je herbruikt je eigen energie meermaals.

Meer info over: Cv-haarden en kachels en speksteenkachels


Een pelletkachel als alternatief

Het enorme voordeel van pelletkachels is de duurtijd van warmte afgeven en het instellen van temperaturen. Pelletkachels halen rendementen van + 90%.

Bij een Tulikivi pelletkachel kan je tot een halve dag aan warmte genereren met een redelijke beperkte hoeveelheid aan pellets. Het rendement ligt hier dus zeer hoog.

Indien je nog meer wenst te investeren en je bekijkt het op langere termijn. Dan kan je eventueel kijken naar mogelijkheden om warmte op te slaan zodat je het hele huis kan verwarmen met 1 energiebron; namelijk je kachel.

Je kan tegenwoordig ook kiezen voor een stroomloze pelletkachel.

Meer info over pelletkachels en speksteen pelletkachels


Elektrische kachels als alternatief

De laatste jaren zijn elektrische haarden enorm populair. Ze verbruikten het energie-overschot van de zonnepanelen. Maar het verhaal van zonnepanelen en energie-recuperatie is niet altijd evident. Toch kan een elektrische haard nog interessant zijn als je enkel een haard wenst al decoratie en voor de sfeer in huis. Het tilt je interieur naar een hoger niveau. Je kan zelfs een elektrische haard ophangen zoals een schilderij. Of plaatsen waar je wenst. Met andere woorden: je kan het zelf makkelijk plaatsen zolang er een stopcontact in de buurt is.

Voor kleine studio’s en appartement is een elektrische haard ook perfect als warmtebron. Je hebt trouwens ook geen schouw of rookkanaal nodig, dat is een extra pluspunt voor het gebruik op een studio of appartement.

Meer info over elektrische haarden.


Veelgestelde vragen over energie en haarden:

Zijn gaskachels nog steeds een goed alternatief?

Ja, absoluut. We kunnen niet in een glazen bol kijken en weten wat de houtprijzen zullen doen. En of de gasprijs terug gaat dalen. De keuze van energie hangt van verschillende zaken af.
Hoe groot is de ruimte?
Hoe toegankelijk is de woning om hout aan te brengen?
Hoe zit het met je gascontracten, want het kan zijn dat je -ondanks de hoge prijzen- toch kan genieten van vaste voordeeltarieven.
Hoeveel zal je de kachel gebruiken?

Wist u dat de laatste nieuwe gasmodellen, hybride modellen zijn? Elektriciteit gecombineerd met mooie realistische gasvlammen zo heb je bij een lager verbruik alsnog een zeer mooi vuurspel.

Groen gas, koolstofarm en hernieuwbaar gas in de vorm van biomethaan of waterstof zullen een centrale rol krijgen voor het bestaan van de energiesystemen op gas. De Kalfire gashaarden zijn als eerste voorzien om te kunnen branden met het hernieuwbar gas, met een Kalfire-gashaard bent u H2-ready.

Gaskachels zijn dus niet afgeschreven voor de volgende decennia.

Meer info over inbouwhaarden op gas en gaskachels.

Veel gestelde vragen over het verbruik.

Hoeveel verbruikt een gashaard?

Het verbruik kan verschillen de ene gashaard al iets meer dan de andere, kies voor een haard met eco-stand en of een hybride haard voor een mooi gloeiend effect. Het verbruik is uitgedrukt in kubieke meter per uur (m³/h) en geldt voor gebruik op de hoogste stand. In de ECO-stand ligt het verbruik tot ongeveer 25% à 30% lager.

Kalfire GP60/59 F: 0,86 m³/h. Dit is een gashaard van gemiddelde grootte met een hyperrealistisch houtstammenvuur waarbij er ook vlammen door en uit de keramische houtstammen lijken te komen.

Wat is het verschil in verbruik tussen een gewone stand en de ecostand bij een gashaard?

Op ECO-stand verbruik je merkelijk minder gas. Kalfire bijvoorbeeld zet al jaren de toon met haar energiezuinige haarden. Met de eco- stand verbruik je tot wel 40% minder gas ten opzichte van de hoogste stand. Dankzij deze ECO-stand en het mooie vuurbeeld bij lage standen kan je gashaard ook sfeer brengen als je op bepaalde momenten niet meteen extra warmte wenst.

Wat kost brandhout?

Voor een kubieke meter droog brandhout betaal je zo’n € 175. Dat is voldoende hout om 50 à 60 avonden te stoken. Opgelet, droog hout kost een pak meer dan net gekloven hout.

Wat bedraagt het verbruik van een elektrische haard?

Het stroomverbruik van deze haard is de vergelijken met dat van de verlichting in de kamer. Schakel je het verwarmingselement in, een optionele functie bij deze haard, dan verbruikt de haard maximaal 2 kW.

Wat verbruikt de e-matrix van Faber, de elektrische haard die werkt op water en stroom?

Ook hier is het stroomverbruik van deze haard te vergelijken met dat van de verlichting in de kamer. Schakel je het verwarmingselement in, een optionele functie bij deze haard, dan verbruikt de haard maximaal 2 kW. Dit soort haarden is ook aangesloten op het water en dat verbruik bedraagt zo’n liter water per avond dat de haard aan staat.


Eens samenzitten om de alternatieven te bekijken

We beseffen dat een energie-keuze maken niet simpel is.
Het gaat niet enkel om budget, maar je moet het ook mooi vinden. En belangrijker, het moet technisch haalbaar zijn binnen de ruimte.

We beantwoorden graag al je vragen hieromtrent.
Maak online een afspraak en we bekijken wat Geerts voor je kan betekenen.